Galeria - słodycze tradycyjne

Do wszystkich deserów i ciast tradycyjnych używam masła zamiast margaryny oraz jajek z wolnego wybiegu lub ekologicznych. 

Ceny dotyczą wypieków w formach o rozmiarach: okrągłe 26 cm lub 28 cm, prostokątne 26 cm x 22 cm.

baba staropolska

Baba staropolska

Drożdżowa baba wielkanocna wg staropolskiej receptury. Heros wśród ciast, prawdziwa baba z jajami, 28 konkretnie. Ucierana ręcznie przez godzinę, dzięki czemu jest niezwykle puszysta i aksamitna.

Koszt: 90 zł (średnica 21 cm)

babka wielkanocna z rumem

Baba wielkanocna zakrapiana rumem

Jak świętować, to na bogato. Tradycyjna świąteczna babka drożdżowa naszpikowana rodzynkami, skórką pomarańczową, migdałami i szafranem. Lukier cytrynowy z dodatkiem rumu wieńczy dzieło i przełamuje słodki smak.

Koszt: 80 zł (średnica 21 cm)

szarlotka japońska

Japońska szarlotka

Nowe spojrzenie na tradycyjną szarlotkę. W tej odsłonie ciasto z kawałkami jabłek i garścią niebieskiego maku. Wilgotne, pachnące, puszyste.

Koszt: 80 zł

czekoladowiec z wiśniami

Czekoladowiec z wiśniami

Mocno czekoladowe ciasto dociążone jeszcze mocą wiśni. Idealne do kawy, która dodatkowo podbija smak czekolady.

Koszt: 60 zł

tort banannowy z porzeczkami (3)

Tort bananowo-porzeczkowy z polewą lustrzaną

Banany w połączeniu z czekoladą smakują wyśmienicie. Dodatkowo smak podkreśla likier bananowy. Słodycz przełamują kwaskowate porzeczki.

Koszt: 120 zł

tort truskawkowy

Tort truskawkowy na lato

Truskawki, biszkopt, bita śmietana – proste składniki, a ile przyjemności. Klasyk gatunku w letnim wydaniu.

Koszt: 80 zł

tort śliwkowy

Tort śliwkowy z rumem

Głęboki czekoladowo-śliwkowy smak z wyraźną nutą alkoholu.

Koszt: 120 zł

tort szwarcwaldzki marmur

Tort szwarcwaldzki

Klasyczny tort szwarcwaldzki w marmurowej oprawie. Czekoladowy biszkopt, krem śmietankowy, warstwa wiśniowa, poncz z wódką wiśniówką. Na wierzchu lukier plastyczny domowej roboty.

Koszt: 120 zł

sernik z kakao

Sernik Zuzi

Sernik z kakao pachnący masłem, wanilią i rodzynkami. W każde święta króluje u mnie w domu i niezmiennie numer jeden wśród wszystkich serników.

Koszt: 80 zł

sernik na zimno

Sernik Krzysia

Gratka dla wielbicieli lekkich deserów i owoców. Waniliowy sernik na zimno otoczony galaretką brzoskwiniową z owocami. W środku jasny biszkopt przekładany masą serową i owocami.

Koszt: 100 zł

strucla z jabłkami

Strucla z jabłkami

Puszysta drożdżowa strucla z jabłkami to gratka dla wszystkich łasuchów spragnionych lekkich deserów. Kawałki jabłek w syropie cynamonowym zostały zrolowane w ciasto drożdżowe i upieczone na złoty kolor.

Koszt: 60 zł

sernik z dynią i kajmakiem

Jesienny sernik z dynią i kajmakiem

Coś, co wszyscy lubią, czyli dużo sera, mało ciasta. Chociaż w tym przypadku spód jest słodki i chrupiący, słonecznik, herbatniki i gorzka czekolada idealnie równoważą delikatny smak sernika dyniowego z cynamonem i domowym kajmakiem.

Koszt: 80 zł

pasteis de nata

Ciastka pasteis de nata

Ciastka rodem z Portugalii. Budyń z kilkunastu żółtek i śmietany kremówki z dodatkiem skórki cytrynowej w cieście francuskim.

Koszt jednego ciastka: 6 zł

3bit

3bit

Ciasto budyniowe z kajmakiem i bitą śmietaną. Słodki smak przełamuje gorzka czekolada i chrupiące orzechy włoskie.

Koszt: 80 zł

Makowiec

Makowiec z migdałami

Tradycyjny drożdżowy makowiec przepełniony pachnącą migdałami masą makową i skórką cytrynową. Mak ręcznie mielony, migdały z pietyzmem łuskane jeden po drugim. Niebo w gębie.

Koszt: 80 zł

brownie malinowe

Brownie z malinami

Cienkie, płaskie, wilgotne – jak to brownie. Armia malin bombarduje kubki smakowe.

Koszt: 60 zł