Do wszystkich deserów i ciast tradycyjnych używam masła zamiast margaryny oraz jajek z wolnego wybiegu lub ekologicznych.
Ceny dotyczą wypieków w formach o rozmiarach: okrągłe 26 cm lub 28 cm, prostokątne 26 cm x 22 cm.
Baba staropolska
Drożdżowa baba wielkanocna wg staropolskiej receptury. Heros wśród ciast, prawdziwa baba z jajami, 28 konkretnie. Ucierana ręcznie przez godzinę, dzięki czemu jest niezwykle puszysta i aksamitna.
Koszt: 90 zł (średnica 21 cm)
Baba wielkanocna zakrapiana rumem
Jak świętować, to na bogato. Tradycyjna świąteczna babka drożdżowa naszpikowana rodzynkami, skórką pomarańczową, migdałami i szafranem. Lukier cytrynowy z dodatkiem rumu wieńczy dzieło i przełamuje słodki smak.
Koszt: 80 zł (średnica 21 cm)
Japońska szarlotka
Nowe spojrzenie na tradycyjną szarlotkę. W tej odsłonie ciasto z kawałkami jabłek i garścią niebieskiego maku. Wilgotne, pachnące, puszyste.
Koszt: 80 zł
Czekoladowiec z wiśniami
Mocno czekoladowe ciasto dociążone jeszcze mocą wiśni. Idealne do kawy, która dodatkowo podbija smak czekolady.
Koszt: 60 zł
Tort bananowo-porzeczkowy z polewą lustrzaną
Banany w połączeniu z czekoladą smakują wyśmienicie. Dodatkowo smak podkreśla likier bananowy. Słodycz przełamują kwaskowate porzeczki.
Koszt: 120 zł
Tort truskawkowy na lato
Truskawki, biszkopt, bita śmietana – proste składniki, a ile przyjemności. Klasyk gatunku w letnim wydaniu.
Koszt: 80 zł
Tort śliwkowy z rumem
Głęboki czekoladowo-śliwkowy smak z wyraźną nutą alkoholu.
Koszt: 120 zł
Tort szwarcwaldzki
Klasyczny tort szwarcwaldzki w marmurowej oprawie. Czekoladowy biszkopt, krem śmietankowy, warstwa wiśniowa, poncz z wódką wiśniówką. Na wierzchu lukier plastyczny domowej roboty.
Koszt: 120 zł
Sernik Zuzi
Sernik z kakao pachnący masłem, wanilią i rodzynkami. W każde święta króluje u mnie w domu i niezmiennie numer jeden wśród wszystkich serników.
Koszt: 80 zł
Sernik Krzysia
Gratka dla wielbicieli lekkich deserów i owoców. Waniliowy sernik na zimno otoczony galaretką brzoskwiniową z owocami. W środku jasny biszkopt przekładany masą serową i owocami.
Koszt: 100 zł
Strucla z jabłkami
Puszysta drożdżowa strucla z jabłkami to gratka dla wszystkich łasuchów spragnionych lekkich deserów. Kawałki jabłek w syropie cynamonowym zostały zrolowane w ciasto drożdżowe i upieczone na złoty kolor.
Koszt: 60 zł
Jesienny sernik z dynią i kajmakiem
Coś, co wszyscy lubią, czyli dużo sera, mało ciasta. Chociaż w tym przypadku spód jest słodki i chrupiący, słonecznik, herbatniki i gorzka czekolada idealnie równoważą delikatny smak sernika dyniowego z cynamonem i domowym kajmakiem.
Koszt: 80 zł
Ciastka pasteis de nata
Ciastka rodem z Portugalii. Budyń z kilkunastu żółtek i śmietany kremówki z dodatkiem skórki cytrynowej w cieście francuskim.
Koszt jednego ciastka: 6 zł
3bit
Ciasto budyniowe z kajmakiem i bitą śmietaną. Słodki smak przełamuje gorzka czekolada i chrupiące orzechy włoskie.
Koszt: 80 zł
Makowiec z migdałami
Tradycyjny drożdżowy makowiec przepełniony pachnącą migdałami masą makową i skórką cytrynową. Mak ręcznie mielony, migdały z pietyzmem łuskane jeden po drugim. Niebo w gębie.
Koszt: 80 zł
Brownie z malinami
Cienkie, płaskie, wilgotne – jak to brownie. Armia malin bombarduje kubki smakowe.